top of page
  • Foto van schrijverLisa Deceuninck

Bloeddruk tijdens de zwangerschap

Bijgewerkt op: 28 okt. 2021

Tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van een lage bloeddruk. Dit is een fysiologische reactie van je lichaam. Het dieptepunt wordt bereikt rond 20 weken. Het heeft echter geen grote risico's voor je baby.


Aan de oorzaak ligt het slapper worden van de vaatwanden onder invloed van zwangerschapshormonen, toename van het bloedvolume en betere doorbloeding van de weefsels.


Hoe merk je dat je bloeddruk te laag is? Je kan je duizelig voelen en je ziet misschien wat wazig. Je bent vermoeid of hebt vaak last van hoofdpijn. Het kan ook dat je misselijk bent of hebt last van hartkloppingen. Het is ook mogelijk dat je plots flauwvalt. (dan is er wel risico voor de zwangerschap)


Om flauwvallen te vermijden is het belangrijk om de eerste symptomen niet te negeren.

*deze symptomen kunnen ook een andere oorzaak hebben. Indien je klachten ondervind, spreek er over met je vroedvrouw of arts.


Om een te lage bloeddruk tegen te gaan kun je volgende tips gebruiken:

  • Drink voldoende water

  • Zorg voor jezelf en neem voldoende rust

  • Vermijd lang rechtop staan

  • Sportdrank (type Aquarius)

  • Gezouten nootjes of chips kunnen ook, wat extra zout is geen probleem


Een hoge bloeddruk kan wel gevaren inhouden voor de zwangerschap en de baby. Heb je last van 'sterretjes zien' gezwollen handen en/of voeten, of 'maagpijn' ? Contacteer steeds je vroedvrouw voor een extra controle of doorverwijzing naar je arts.


Vond je dit interessant? Laat een beetje liefde achter!


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page