Silke Desaever
Ijzer
Bijgewerkt op: 28 okt. 2021
IJzer is onder andere belangrijk voor de productie van hemoglobine. Deze stof zorgt voor het zuurstoftransport doorheen onze bloedbaan.
Tijdens de zwangerschap vergroot je bloedvolume met zo'n 25 - 40% én heb je een verhoogde ijzerbehoefte. Hierdoor wordt de kans op een ijzertekort groter.
IJzer bestaat in 2 vormen: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer is de best opneembare variant, die enkel voorkomt in dierlijke voedingsmiddelen. Non-heemijzer is iets minder goed opneembaar, en komt zowel voor in dierlijke als in plantaardige voedingsmiddelen.
Voedingsmiddelen die een goede bron zijn van ijzer:
Rood vlees
Gevogelte zoals kip en kalkoen
Soja
Noten, zaden en pitten
Peulvruchten zoals linzen, bonen en kikkererwten
Groene (blad)groenten
Volkoren graanproducten
Gedroogd fruit, vooral abrikozen
Rinse appelstroop
Om ijzer beter te kunnen opnemen, combineer je deze voedingsmiddelen best met een bron van vitamine C. Vooral kolen, paprika, kiwi, citrusvruchten en bessen zijn echte vitamine C bommetjes.
Koffie, thee en calcium gaan dan weer de opname van ijzer tegen. Wacht dus liefst een (half)uurtje met koffie, thee en calciumrijke producten (zoals verrijkte plantaardige melk) na je ijzerrijke maaltijd of ijzersupplementen.
Ook koken in een gietijzeren kookpot, of het toevoegen van een Lucky Iron Fish of Leaf aan je gewone kookpot, verhoogt het ijzergehalte van je voeding.
Vond je dit interessant? Laat een beetje liefde achter!
#ijzer #ijzertekort #zwangerschap #zwangerschapskwaal #zwangerschapskwaaltje #zwangerschapskwaaltjes #voedingtijdensdezwangerschap #diëtist #diëtiste #voedingsadvies #groepspraktijk #samengroeienkortrijk #vroedvrouw #chiropractor #lactatiekundige