top of page
  • Foto van schrijverEmilie Claerbout

Te korte tongriempjes

Wat is een te korte tongriem? (=ankyloglossie = tongue tie)

  • Het vliesje onder de tong is korter dan normaal of komt teveel naar voor, tot aan de tip van de tong

  • Hierdoor heeft de tong te weinig bewegingsvrijheid

  • Vaak gaat dit gepaard met een tekorte lipriem aan de boven en/of onderlip


Welke impact heeft dit?

  • Moeilijkheden bij borstvoeding door beperkte tongbeweeglijkheid (foute aanhap, inadequaat zuigpatroon, etc) & reflux

  • Slechte invloed op de ontwikkeling van de mond, kaak en tanden (incl spraak). Zorgt voor pijnlijke spanning & blokkages in de rest van het lichaam via het bindweefsel.

  • Bovenstaande hebben op hun beurt ook effect op de fysieke & mentale gezondheid van de borstvoedende ouder


En nu?

  • De diagnose van een te korte tongriem is niet simpel en moet gebeuren door een gespecialiseerde professional, niet alle pediatrische zorgverleners hebben hier ervaring mee dus best om dit goed na te vragen! (Chiropractor, pediater, lactatiekundige…)

  • Afhankelijk van de evaluatie kan er al dan niet gekozen worden om dit vliesje te klieven (via schaar, laser etc), dit wordt gedaan door een arts of tandarts die hierin gespecialiseerd is

  • Het is heel belangrijk om voor & na de behandeling specifieke oefeningen te doen, maar ook om de baby volledig te laten nazien door een pediatrische chiropractor om de rest van het lichaam te helpen herstellen van de effecten hiervan.


“Mijn pediater zegt dat dit een hype is…”

Statistisch gezien, wordt de diagnose inderdaad frequenter gesteld dan vroeger. Dit is geen hype, we weten voorlopig gewoonweg niet of het effectief meer voorkomt dan vroeger of we beter zijn geworden in het herkennen hiervan (mede door de stijgende aandacht voor borstvoeding). Er is een zwakke link gevonden met overmatige foliumzuur supplementatie, daarom raden wij aan dit enkel in het eerste trimester van de zwangerschap aan en niet daarna.

FAUX TIE?

Soms wordt de diagnose effectief iets te snel gesteld. In een aanzienlijk deel van de gevallen hebben we te makken met overspanning van de spieren onder de tong (suprahyoïde spieren), wat een verkorte tongriem heel goed kan nabootsen, zowel visueel als functioneel. Ideaal is om vooraf langs te gaan bij een pediatrische chiropractor om te evalueren of dit het geval is, dit kan dan ook snel en veilig behandeld worden.
110 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page