🙏🏼 Week van obstetrisch geweld.
Het is een jammere maar tegelijk een goede zaak dat er deze week aandacht wordt gegeven aan dit onderwerp.
🤔 Wat is obstetrisch geweld ?
Een officiële definitie bestaat nog niet, maar “obstetrisch geweld is een koepelterm voor verschillende vormen van geweld binnen de verloskundige setting waarbij de zorgverlener ongepast handelt ten opzichte van de zwangere of kersverse mama’s”.
‼️ 1/3 vrouwen wereldwijd had een traumatische bevallingservaring.
‼️ Verschillende vormen met enkele voorbeelden:
❕Fysiek: ongewenste vaginale onderzoeken, breken van de vliezen, weigeren van epidurale, ongewenst meeduwen op de buik tijdens de bevalling, onnodig knippen, de baby tegenhouden omdat de gynaecoloog er nog niet is,…
❕Verbaal/mentaal: volgzaamheid afdwingen, mama niet laten kiezen in welke houding ze bevalt, mama dwingen tot een inductie, mama dwingen tot ingrepen, schuldgevoelens aanpraten, de ‘dode-babykaart’ uitspelen, slechte communicatie, autonomie negeren,…
❕Discriminatie: leeftijd, kleur, taal, gewicht, sociale status, medische status,…
🤦🏼♀️Je kan nu denken: maar waarom toch ?
❕Er wordt onvoldoende autonomie gegeven aan de mama. Mama’s keuzevrijheid wordt vaak enkel gerespecteerd wanneer die overeenkomt met die van de zorgverlener, zoals bevallen in gynaecologische houding, de navelstreng niet laten uitkloppen, druk om niet thuis maar in het ziekenhuis te bevallen,…
❕ Er is een tekort aan middelen, meestal door besparingen. Tekort aan personeel waardoor alles snel moet gaan.
❕ Er is een gebrek aan procedures, bijvoorbeeld over het toepassen van respectvolle zorg en gebrek aan klachtenbehandelingen.
Een geboorte zou het mooiste moment van je leven moeten zijn. Elke persoon die tijdens dit gebeuren onrespectvol handelt kan dit moment verpesten en jonge gezinnen een trauma bezorgen vanaf de start van deze bijzondere tijd.
Het is van belang dat hier aandacht rond gegeven wordt zodat zowel (aanstaande) mama’s als zorgverleners eruit kunnen leren en de verloskamer helemaal niet als traumatisch ervaren wordt.
⁉️ Wat kan je als aanstaande mama doen ?
❕ Informeer je.
❕ Laat je niet bang maken door horrorverhalen, want 2/3 heeft dus wel een goeie ervaring.
❕ Bereid je voor op een goeie bevalling.
❕ Zoek een zorgverlener die jou steunt in AL je keuzes en jou eventueel kan helpen met het opstellen van jouw geboortewensen. Een vroedvrouw, geboortecoach, doula, huisarts of gynaecoloog kan je hierin bijstaan. Zoek vooral een gelijkgestemde.
❕ Weet dat je op ELK moment kan veranderen van zorgverlener.
⁉️ Wat kan je als zorgverlener doen ?
❕Respecteer de mama in alles wat door haar gekozen wordt, zélfs als dit volgens jou niet zuiver zonder risico’s is. Informeer de mama bij alles wat je doet en lees je niet enkel in over wat je moet doen als het misgaat, maar ook over wat je NIET moet doen als het goed gaat. Volg @geboortebeweging om te begrijpen dat deze manier van werken niet altijd juist is.
❕Communiceer alles wat er gebeurt, vraag toestemming voor bepaalde handelingen.
❕Behandel iemand vanuit je hart 🫀 en niet alleen vanuit je brein 🧠.
Comments