top of page
  • Foto van schrijverEmilie Claerbout

Bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap

❓Bekkeninstabiliteit is een vaak voorkomende reden (maar niet de enige) van pijn tijdens de zwangerschap, dan vooral in de lage rug, bekken, lies en schaamstreek. Er zijn verschillende mechanismes die hiervoor aan de basis kunnen liggen en het is bijna altijd snel & doeltreffend te behandelen door een chiropractor.


🤰 Tijdens de zwangerschap zorgt het hormoon 'relaxine' ervoor dat je ligamenten lakser worden. Dit is nuttig voor het geboorteproces maar vermindert ook de stabiliteit van andere gewrichten, die dat niet altijd aangenaam vinden.

Hoe stabiel je bekken is, hangt deels af van hoe goed jouw buik-, rug- en bekkenspieren getraind zijn.

Tijdens de zwangerschap draag je van nature meer gewicht vooraan, hierdoor verandert je zwaartepunt & je postuur waardoor sommige structuren overbelast worden


⚙️ Als chiropractor zien we dat bekkeninstabiliteit vaak veroorzaakt wordt door een neurologisch probleem. Dit zorgt ervoor dat sommige spieren als het ware 'uitgeschakeld' staan en ze niet correct kùnnen werken.

Dat zorgt voor paniek in het lichaam. Andere spieren proberen te compenseren (maar falen omdat ze er niet voor gemaakt zijn), gewrichten beginnen te blokkeren (ter bescherming) en zo geraken alle structuren errond ferm geïrriteerd (ontsteking, spierpijn...).

In dit geval zullen oefeningen niet doeltreffend zijn (hoe kan je namelijk een spier proberen trainen die uitgeschakeld staat...?) en zal het losmaken van de spieren slechts tijdelijk soelaas bieden 😕


🧠 Een chiropractor hanteert speciale technieken om de neurologische communicatie optimaliseren zodat alle spieren weer correct kunnen werken. Deze technieken zijn veilig, pijnloos en doeltreffend. Daarnaast worden ook de nodige gewrichten/spieren/... losgemaakt, die hopelijk niet meer her-blokkeren nu de onderliggende oorzaak is aangepakt.

We geven je ook nog wat oefeningen mee voor thuis ter preventie en zullen in de meeste gevallen periodieke check-ups aanraden gedurende de rest van de zwangerschap


😃 Vond je dit interessant?

Laat gerust een beetje liefde achter!

Vragen? Stuur ons een berichtje of bel even op!


13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page