Borstvoeding kan een uitdaging vormen voor mama's met vlakke of ingetrokken tepels, maar met de juiste voorbereiding en begeleiding is het zeker haalbaar. Belangrijk is om hierbij te onthouden dat het borstvoeding is en geen tepelvoeding! ;-)
Hier lees je hoe je je optimaal kunt voorbereiden en welke technieken kunnen helpen om succesvol borstvoeding te geven met vlakke of ingetrokken tepels.
Wat Zijn Vlakke of Ingetrokken Tepels?
Tepels zijn er in verschillende vormen en maten. Bij vlakke tepels steken de tepels nauwelijks uit, zelfs niet bij stimulatie. Ingetrokken tepels trekken naar binnen, zowel in rust als bij aanraking. Dit kan aan één of beide kanten voorkomen en beïnvloedt ongeveer 10% van de vrouwen die voor het eerst moeder worden.
Technieken voor Aanleggen
Het effectief aanleggen van je baby kan lastiger zijn bij vlakke of ingetrokken tepels. Probeer de volgende tips:
Stimulatie van de tepel: Rol je tepel tussen duim en wijsvinger om hem iets naar voren te krijgen.
Borstvorming: Vorm je borst voor door 1 hand errond in een V- of C-vorm te houden zodat je baby kan aanhappen op een iets gemakkelijkere vorm.
Koud kompres: Een kort contact met een koude doek kan de tepel promintenter maken.
Aanhap: stimuleer je baby aan de bovenlip/onder de neus om de mond wijd te openen bij de aanhap, zodat die niet enkel je tepel in de mond heeft maar ook een stuk van je tepelhof/borstweefsel. Verschillende aanleghoudingen kunnen hierbij helpen, alsook een techniek gekend als de nipple flip of flipple techniek.
Het gebruik van hulpmiddelen
Tepelhoedjes
Als bovenstaande technieken niet voldoende zijn en als je baby echt niet goed kan drinken, kan een tepelhoedje tijdelijk uitkomst bieden. Dit siliconen hulpmiddel biedt je baby een gevormd punt om op aan te happen. Belangrijk is wel dat dit onder begeleiding van een lactatiekundige gebeurt, er zijn namelijk ook nadelen aan een tepelhoed. Er bestaan verschillende maten en vormen in en een tepelhoedje wordt niet gezien als een langetermijn oplossing.
Tepelvormers & kolven
Manueel kolven: Voor het voeden kan je enkele minuten met de hand kolven om je tepel voorzichtig naar buiten te brengen. Dit stimuleert ook de toeschietreflex en helpt je borst voorbereiden.
Elektrisch kolven: Een elektrische borstkolf kan ook helpen. Gebruik de kolf een paar minuten voor het voeden om je tepels naar voren te brengen. Kies een zachte instelling om ongemak te voorkomen.
Er bestaan nog hulpmiddeltjes om je tepels voor te vormen, maar deze zijn meestal niet echt nodig als je bovenstaande tips gebruikt.
De eerste dagen borstvoeding
Om je melkproductie goed op gang te brengen (ook op de lange termijn), is het de eerste dagen en weken na de bevalling cruciaal om vaak genoeg en voldoende melk uit de borst te halen. Als je kindje echt niet goed aan de borst drinkt kort na de geboorte, vraag dan advies aan je zorgverlener over alternatieven zoals kolven.
Als het echt niet lukt
Borstvoeding vraagt wat oefening van zowel mama als baby om het goed onder de knie te krijgen. Het is zeldzaam dat de borstvoeding bij vlakke of ingetrokken tepels echter niet lukt met bovenstaande tips, mogelijks is er dan een ander probleem. Een lactatiekundige is de beste persoon om jou hierbij te helpen. Heb je de indruk dat je baby moeite heeft met een grote aanhap of goed vacuüm houden, ga er dan best mee langs bij een chiropractor die zich specialiseert in baby's, deze kan o.a. de kaak en nekfunctie van je kindje nakijken.
Als live borstvoeding geven echt niet mogelijk blijkt, zijn er allerlei alternatieven zoals exclusief kolven en gekolfde melk in een flesje geven, een borstvoedingshulpset kan ook helpen om je baby aan de borst te laten drinken terwijl hij afgekolfde melk krijgt via een slangetje. Dit bevordert het leerproces van je baby en stimuleert de melkproductie.
Het belangrijkste is om geduldig te zijn en hulp te vragen wanneer dat nodig is. Elke moeder en baby zijn uniek, en met de juiste aanpak kun je de uitdagingen van borstvoeding met vlakke of ingetrokken tepels overwinnen!
Vond je dit interessant of heb je vragen?
Maak een afspraak met iemand van ons team via
www.samen-groeien.be of contacteer ons!
056 38 07 99
Volg ons op instagram via @samen.groeien.kortrijk
Comments