top of page
  • Foto van schrijverSteffie De Schacht

Fenomeen van Reynaud

In de volksmond spreken we over winterhanden en wintertenen, maar wist je dat je ook last kan hebben van wintertepels?


Het wit kleuren van tepels bij koude of stress noemen we vasospasmen (vaatkrampen). Het zijn de kleine bloedvaatjes die samentrekken waardoor de bloedgroepen tijdelijk stopt of vermindert en je een witte verkleuring krijgt van de tepel die zorgt voor een verdoofd gevoel. Het moment dat de doorbloeding terug herstelt kan de tepel rood of blauw worden. Na enkele seconden tot minuten normaliseert het kleur en gevoel terug. Dit mechanisme is heel pijnlijk en wordt beschreven als brandende, stekende pijn.


Bij borstvoedende mama’s met dit fenomeen komt het vaak voor net na een voeding, door overprikkeling van het zuigen, verkeerd aanleggen, maar nog het vaakst door de natte tepel die aan de koude lucht komt. Droge warmte helpt dus het best naar de symptomen toe, bijvoorbeeld een kersepitje of jouw eigen opgewarmde hand.


De oorzaak van dit fenomeen is vaak het aard van het beestje, erfelijkheid heeft er zeker ook mee te maken. Je kan de oorzaak versterken door koffie, roken, koude en stress aangezien deze factoren voor adrenaline zorgen en het juist dat hormoon is dat mede helpt zorgen voor een vasospasme.

Extra magnesium kan helpen tegen de krampen en helpt ook je stressniveau zakken (eigenlijk ervaar je meer stress als je magnesiumtekort hebt). Ook vitamine B6 en calcium kan dit behandelen.


Soms…

Kan je ook een vaatkramp in je tepel krijgen zonder je het fenomeen van Reynaud hebt. De oorzaak is dan vaak te zoeken bij de aanlegtechniek, tongriem/lipriemen van de baby, kaakklemmen.


In beide gevallen is het goed om een lactatiekundige te laten meekijken.


Heb jij ervaring met dit fenomeen?

Deel gerust je ervaring en/of tips hieronder ⬇️

604 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page